Bitcoin

Bitcoin

Iedereen heeft vast van de cryptomunt Bitcoin ( afgekort BTC ) gehoord. Opgericht in 2009 door de alias Satashi Nakamoto, niemand weet wie deze persoon, organisatie of wie weet land is.

 

Deze Satoshi Nakamoto zegt dat hij bitcoin heeft opgericht, omdat hij doorzag hoe het monetaire beleid op een dood spoor liept. Na de kredietcrisis in 2008 waar de wereld bijna aan een totale instorting van het gehele financiële systeem stond, waarbij de net ontslagen bankiers van Lehman Brothers naar hun vrouwen thuis belde en tegen hun schreeuwde door de telefoon stopt de auto vol met eten, haal gelijk de kinderen van school en pak het geweer wat onder ons bed ligt. Als de regeringen en de centrale banken er niet uit waren gekomen was de dollar gevallen en zo ook de euro. De banken overal in de wereld zijn zo met elkaar verworven en hebben zo veel schulden aan elkaar uitstaan dat ze zo’n grote klap als de kredietcrises niet aankunnen en als dominostenen omvallen. Doordat de geldpers bij de FED (federal reserve) de centrale bank van Amerika op volle touren ging draaien en wat de waarde van de dollar nog verder omlaag bracht werd alles gered.

 

Je kunt zien hoe instabiel het financiële systeem is. En dat was dan ook de reden dat Bitcoin werd opgericht. Waarbij de eigenaar van zijn of haar bitcoins geen derde partij (centrale banken, commerciële banken) meer nodig heeft om transacties te kunnen doen. En waar privacy en anonimiteit gewaarborgd zijn niemand kan jouw fondsen zien en beheren behalve jijzelf. Hier komt ook een nadeel bij kijken als jij jouw wachtwoord van je bitcoin wallet kwijt bent, kan je niet bij je geld. En stel je hebt per ongeluk bitcoin overgemaakt naar een verkeerd bitcoin wallet adres dan ben je dat kwijt.

 

Bitcoin is een alias, wat betekent dat de fondsen niet gebonden zijn aan echte objecten, maar aan bitcoinadressen. Houders van bitcoinadressen worden niet expliciet geïdentificeerd, maar alle transacties in de blockchain zijn openbaar en voor iedereen te zien op de website …… waar je alle transacties die ooit zijn gedaan kunt zien, je ziet alleen datum, om hoeveel bitcoin het gaat en de bitcoin adressen.

 

Bitcoin is deelbaar, 1 bitcoin is deelbaar in 100.000.000 ( honderd miljoen ) Satoshi. Je kunt bijvoorbeeld ook gewoon bij een winkel die bitcoin accepteert als betaalmiddel afrekenen met 0,000127345 satoshi wat nu ongeveer gelijk staat aan 50 euro.

 

Dit is geen financieel advies!

Stop niet teveel geld wat je niet kunt missen in bitcoin en of andere cryptomunten want de prijs is niet stabiel. De bitcoin prijs staat bekend om zijn harde stijgingen met als gevolg ook hele harde correcties en terugtesten. Bitcoin word gebruikt als betaalmiddel, als een soort veilige haven tegen inflatie, maar het meeste geld in bitcoin komt vooral van speculatieve investeerders en beleggers. Pas op voor FOMO ( fear of missing out ) mensen die al een jaren handelen, traden of investeren in bitcoin en andere cryptomunten weten meestal goed in te schatten wanneer ze wel of juist wanneer ze vooral niet in moeten stappen. Als de krantenkoppen gevuld zijn met bitcoin die als een raket omhoog stijgt, en als de buurman of een collega tegen je zegt dat zijn bitcoins veel in waarde zijn gestegen, dan zijn de meeste mensen geneigd om gelijk mee te willen gaan in de hype, want ja anders ben ik straks te laat denken ze dan. Vervolgens kopen mensen dan bitcoin tegen een veel te hoge prijs en als de hype binnen een paar dagen of weken over is zien ze de waarde van hun bitcoin dalen met 40% oftewel een stevige correctie. Voordat je wilt gaan handelen of een portfolio met verschillende cryptomunten wilt maken, raad ik je aan eerst onderzoek te doen in technische analyses en wat meer financieel nieuws te volgen, op youtube zijn zat goede kanalen te vinden zoals bijvoorbeeld Doopiecash, Goldrepublic of Madelon vos waarbij je informatie kunt vergaren en op basis van kennis kunt gaan starten inplaats van emotie.

 

Gevaren!

Je zult ze zeker weten tegen gaan komen als je gaat starten met je verdiepen in crypto. Hype coins voorbeelden als bijvoorbeeld dodgecoin, Shiba inu of onlangs nog PEPE coin. Deze munten zijn helemaal nergens op gebaseerd en zijn slechts een beweging die meestal onstaat door een meme op social media. En als de hype over is storten ze in met 90% Ik raad je echt aan hier ver van weg te blijven. Mensen verliezen hier zo veel zuurverdiende centen mee.

Word je benaderd door iemand per email en komen deze berichten niet van een bedrijf waar jij je crypto hebt opgeslagen, antwoord nooit! het is helemaal beter als je deze berichten gelijk in de prullenbak stopt. Word je op social media benaderd door ik noem ze crypto cowboys, mensen die zich voor doen als een organisatie die beweerd voor jou te gaan handelen als jij bitcoin naar ze overmaakt. Ze beloven rendementen die te mooi zijn om waar te zijn, trap er niet in! Het klinkt erg simpel maar er zijn zoveel mensen die hier elke dag in trappen dat het bijna zielig is.

Andere soorten gevaren zijn de zogeheten pump en dump coins. Cryptomunten die meestal door bekende mensen woorden promoot en die soms ook betrokken zijn bij deze scams. Jij ziet op instagram of op Facebook steeds een munt voorbij komen en ziet dat er bekende mensen aan meewerken, je gaat vervolgens naar de site van deze munt, en alles ziet er veelbelovend uit en komt net over alsof ze iets heel nieuws hebben uitgevonden terwijl ze eigenlijk helemaal niks maken of doen. Het enige wat ze doen is al hun munten verkopen wanneer de prijs is opgelopen door mensen die geloofden in het (neppe) project en veel geld investeerde wat ze allemaal in een klap kwijt zijn.

Blijf ten alle tijden waakzaam en geïnformeerd!

Vorig artikel